Studie om blåbær og oksidativt stress

05.03.2015Studie om blåbær og oksidativt stress

 

Kosttilskudd med konsentrert antocyaner fra for eksempel blåbær og solbær kan bedre kolesterolverdier, senke triglyseridnivå i blod og gi et mer stabilt blodsukker hos pasienter med diabetes Type II.  

 

Bakgrunn informasjon:

Oksidativt stress spiller en viktig rolle i patogenesen av type 2 diabetes. Antocyanin, et naturlig antioksidant, har blitt rapportert å redusere oksidativt stress og for å dempe insulinresistens og diabetes i dyremodeller; Men oversettelsen av disse observasjonene til mennesker har ikke blitt fullt ut testet.  


Mål med studien:

Denne studien er designet for å undersøke effektene av rensede anthocyaniner på dyslipidemi, oksidativ status, og insulinfølsomhet hos pasienter med type 2 diabetes.   Fremgangs måte: Forskerne samlet tilsammen 58 diabetikere, som ble delt opp I to grupper. I 23 uker fikk den ene gruppen et tilskudd av 160 mg antoyaner, to ganger om dagen, mens den andre fikk narretabletter.  

 

Resultat:

Diabetikerene som fikk tilskudd av 160 mg antocyaner to ganger daglig (tilsvarende 100 g ferske blåbær og solbær), opplevde en reduksjon av det «dårlige» LDL kolesterolet på hele 8%, samt en økning av det «gode» HDL-kolesterolet med 19%. Studiet beviser også at de fikk redusert triglyseridnivået I blod med hele 23%. Det ble også observer en reduksjon på 8,5% av fastened blodsukkerverdier og en 13% nedgang av estimert insulinresistense (HOMA-IR) som et resultat av det dagilig inntak av antocyaner. Verdiene av hormone adipomektin, som er et protein som produserers i fettvevet våret, økte med 23% sammenlignet med kontroll gruppen. En lav verdi av adopomektin er forbundet med bade overvekt og insulinresistens. Med hensyn til oksidativ stress fant forskerne en tydlig reduksjon av forskjellige markører for oksidativ stress, sammenlignet med kontroll gruppen. Disse endringene av for eksempel kolestorloverdier, tilsvarer en 27% risikoredukson for å utvikle hjerte- og karsykdom. Forskarne informerer om at de har bevist at tilskudd av antocuaner har potentiale til å forbedre metabolske faktorer relatert til diabetes hos mennesker, ved å kunne forebygge dyslipidemia, forbedre insulinsensitiviteten og redusere oksidativt stress.  

 

Få 30 dagers gratis forbruk av blåbærekstrakt her

 


Kilde: "Purified Anthocyanin Supplementation Reduces Dyslipidemia, Enhances Antioxidant Capacity, and Prevents Insulin Resistance in Diabetic Patients".  Li et al., Journal of Nutrition, 2015. http://jn.nutrition.org/content/early/2015/02/04/jn.114.205674.abstract