Unike Fettsyrer i Norsk Laks- og Selolje Gir Dobbel Helsegevinst

07.05.2015
Unike Fettsyrer i Norsk Laks- og Selolje Gir Dobbel Helsegevinst

Det har tidligere blitt oppdaget av norske og utenlandske forskere at både laks og sel, og spesielt de u-raffinerte oljene, gir en betydelig bedre effekt på hjerte- og karproblemer. I tillegg viser det seg at omega-3 status i blod og vev også er bedre i forhold til tradisjonelle kapsler av omega-3.

 

Bakgrunnen til dette har kun vært spekulasjoner, men nå viser det seg at japanske forskere kan ha funnet hemmligheten bak den norske lakseoljen. I norsk laks, sel og nordatlantisk fisk finnes det to helt unike omega-9 fettsyrer. De japanske studiene viser til at disse to spesielle fettsyrene, gir laks- og selolje en dobbel effekt på kolesterol, blodsukker, blodtrykk, insulinrespons og triglyseridverdier.

 

Under selve forskningen ga de en gruppe mus to forskjellige høyfett dietter, der den ene gruppen fikk høyfett-diett hvor disse langkjedede omega-9 fettsyrerene inngikk. Målet var å undersøke og se nærmere på kolesterolnivåer, blodsukkerverdier, omega-3 og omega-6 status, insulinresistens og bukfett.

 

Mindre bukfett og kraftig redusjon av farlig kolesterol og høyt blodsukker.

Resultatene var ganske klare, og et tydelig skille mellom effekten på kolesterol og triglyseridnivå i blodet viste seg å være like bra eller bedre enn tilsvarende observert fra omega-3 fettsyrer. Den totale kolesterolverdien hos den ene gruppen av mus som fikk disse spesielle fettsyrene falt med hele 38%, med en økning i det gode HDL- kolesterolet og stor reduksjon på 67% av det farlige LDL-kolesterolet. Dette viser derfor en betydelig større positiv effekt enn det man får av omega-3 alene. I tillegg ble triglyseridverdiene redusert med hele 42%.

 

Videre ble også blodsukkeret og bukfettet, som også er en markør for metabolsk syndrom og økt fare for utvikling av diabetes type 2, også betydelig redusert.

 

Det finnes derfor en dobbel helsegevinst for hjertet ditt i norsk sel- og fiskeolje. Norske forskere tror også at det kan finnes andre stoffer i disse spesielle oljene som kan bidra til denne effekten.

 

Øker opptaket av omega-3

Til tross for at det finnes et lavere naturlig nivå av omega-3 fettsyrer i den nordatlantiske fisken enn i den sør-amerikanske fisken betyr det ikke at man får en dårligere effekt av omega-3 fettsyrene. De japanske forskerne avdekket nemlig at de unike langkjedede fettsyrene som finnes i norsk sel- og lakseolje faktisk øker opptaket av omega-3 fettsyrene i vev med opptil 55%.

 

I tillegg til et betydelig økt opptak av omega-3, reduserte disse fettsyrene nivåene av de farlige omega-5 fettsyrene som kan forårsake kroniske betennelser som blant annet kan føre til leddgikt, astma, allergier, Alzheimer’s og hjerteproblemer.

 

Forskerne konkluderte med at disse fettsyrene har helt unike egenskaper for vår helse, samt stimulerer kroppen vår til bedre utnyttelse av omega-3 fettsyrer. 

 

Les mer om selolje her

 

Kilde:  

Beneficial Effects of Dietary Fish Oil-Derived Monounsaturated Fatty Acids on Metabolic Syndrome Risk Factors and Insulin Resistance in Mice. Zhi-Hong Yang, Hiroko Miyahara, Tetsu Mori, Nobushige Doisaki, and Akimasa Hatanaka J. Agric. Food Chem., 31 May 2011