Spis mer tomater og reduser risikoen for hjerneslag!

04.03.2015


Spis mer tomater og reduser risikoen for hjerneslag.


I følge en stor undersøkelse fra Finaland viser det seg at man aldri kan få nok av tomat, tomatpuré eller ketchup. Desto mer du spiser, desto lavere er riskoen for å bli rammet av hjerneslag. Over en i igjennsomsnittlig periode av 12 år har over 1000 finske men I aldermen 46-65 år blitt nøye observer. Det er blitt tatt blodprøver og resultatene var veldig klare.

 

Det viste seg at det er hele 55% lavere riskio for å få slag dersom blodverdiene av lypcopene (det som gir tomatene rødfargen) var høye, sammenlignet med de som hadde lave verdier av lycopene fra tomater. Dette selv etter at forskerne hadde justert for andre livsstilsfaktorer. Dermed konkluderte forskerne med at et økt inntak av tomater og produkter laget av tomat, reduserer faren for å få hjerneslag.

 

Av alle produkter er faktisk inneholdet i ketchup mest rik på lycopene per gram, med tomatsays og tomatjuce like bak. Dermed er det ingen grunn til å bremese ned på ketchup intake.

 

Kilde:

"Serum lycopene decreases the risk of stroke in men. A population-based follow-up study".  Karppi et al., Neurology, 2012; 79 (15): 1540 DOI: http://www.neurology.org/content/79/15/1540